Alan Lomax (1915-2002) was liedjesverzamelaar. Een groot deel van zijn leven reisde hij met zijn bandrecorder de wereld rond, op jacht naar de mooiste volksliedjes. Lomax nam gewone mensen op die zich met hart en ziel voor zijn microfoon gaven. In radioprogramma's waarschuwde hij dat we in snel tempo oeroude zangtradities aan het verkwanselen waren.

De filmmaker bezoekt Lomax een jaar voor zijn dood. Hij kan Lomax niet meer spreken omdat deze is geveld door een hersenbloeding. De filmmaker besluit op zoek te gaan naar de mensen die Lomax vijftig jaar daarvoor opnam. In een oude volkswagen reist hij door Europa. Zijn reis voert hem langs desolate Schotse eilanden, door de dorre binnenlanden van Spanje en naar geïsoleerde Italiaanse bergdorpjes. Soms is het moeilijk de mensen en hun muziek terug te vinden. Op andere momenten vindt hij ware juweeltjes. Oude boeren, dagloners, huisvrouwen en schaapsherders doen hun best op hun mooiste liedje. De zoektocht wordt afgewisseld door gesprekken met collega's en vrienden van Lomax. Door de hele film heen keren we af en toe terug naar de fragiele maar vrolijke 86-jarige Lomax.
In deze gepassioneerde en muzikale roadmovie komen we er langzaam achter waarom volksmuziek zo mooi kan zijn en wat de legendarische Lomax ooit bezield moet hebben.

 

Writer & Director ROGIER KAPPERS

D.O.P. ADRI SCHROVER NSC

Sound & Sounddesign HAROLD JALVING

Editor JOS DRIESSEN

Producer JOOST VERHEY
MM FILMPRODUKTIES